Још једном о Северном току 2

Пре неколико дана написао сам за овај блог текст о Северном току 2 и прогласио победу руско-западноевропског савеза над америчко-источноевропском, а пошто је Данска дала Гаспрому последњу потребну дозволу 30. октобра. Мало пре тога немачки Бундестаг је са своје стране омогућио завршетак пројета усвајањем потребних регулаторних детаља. Поменуо сам и могућност да амерички Конгрес покуша да блокира пројект.

Тако је и било. Јуче је у Конгресу покренута процедура додавања нових санкција Русији амандманом на већ постојећи нацрт закона о народној одбрани. Циљ, како кажу конгресмени, јесте заштита Европе од падања у зависност од Русије и руског гаса. (Као да су Европљани идиоти који не знају шта раде.) Техника: санкције се уводе на фирме које полажу цеви за гасовод по дну Балтика. Пошто се ради о западним фирмама, главна је швајцарски Allseas Group, нема сумње да ће оне прекинути рад на гасоводу бојећи се касније одмазде САД. То су већ раније најавиле.

Да ли је завршетак гасовода у опасности, чак блокиран? Није. Гаспром поседује сопствени брод за плагање цеви Академик Черни, направљен и купљен 2015. баш зато да би се избергли неповољни ефекти претпостављених америчких санкција, односно да Гаспром не би био препуштен на милост и немилост Американаца. Тренутно се овај брод налази у Нахотки, на Далеком истоку, где поставља цеви око Сахалина. Модернизован је летос, тако да свакако може да заврши посао са Северним током 2. На Батику се већ налази руска баржа Фортуна, слабији брод, која ипак може да помогне и која је већ полагала цеви на неким краћим деоницама.

По свему судећи, нове америчке санкције могу да евентуално одложе завршетак пројекта Северни ток 2 за неко време, можда за пар месеци, али не и да га спрече. Чему онда ови амерички потези и бламажа? Чини се да је опет у питању познати амерички хубрис, убиствена комбинација непромишљености, претераног самопоуздања и ароганције.

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s