САД: опет двоструки стандарди

Јуче је председник Трамп потписао документ којим је признао суверенитет Израела над Голанском висоравни, подручју на граници Израела и Сирије. Проблем постаје очигледан када се зна да се ради о сиријској територији обухваћеној међународно признатим сиријским границама, па још потврђеној резолуцијама Уједињених нација 242 и 497, са којима су се сложиле и САД.

Израел је окупирао ове висове још 1967. године, током рата са арапским државама. Године 1981. извршио је де факто анексију, који нико на свету није признао, ево све до сада. Тада је председник Реган чак, за одмазду, суспендовао војну сарадњу САД са Израелом. Трамп је и ово извео сам, уз најаву преко Твитера, без консултације чак и са државним секретаром Помпеом, који је само пар сати пре Трампове објаве изјавио да се америчка политика према Голанским висовима не мења. Бламажа, па још у Јерусалиму.

Овим признањем насилне анексије територије једне државе од стране друге САД су несумњиво прекшиле међународно право, укључујући и резолуцију УН која децидирано наводи да би официјелна анексија ове територије представљала кршење међународног права. Трамп је тако нарушио начело неприхватљивости освајања туђих територија силом, што је већ вековима владајуће начело макар у теорији, а од Другог светског рата представља стуб међународног поретка. Овај преседан је застрашујући јер практично даје право регионалним и светским хегемонима да прекрајају мапе како нађу за згодно.

Јадни Помпео морао је ових дана да брани Трампову најављену одлуку. На питање зар нису то двоструки стандарди да САД заводе санције Русији због анексије Крима док признају анексију Израела, Помпео несувисло рече: “Уопште није. Председник је код Голанских висова признао реалност на терену и безбедносну ситуацију неопходну рад заштите израелске државе”. Реалност на терену? Па, и на Криму постоји реалност на терену. И увек када неко заузме део територије друге  земље постоји реалност на терену. А на питање о кршењу резолуције УН поменутим одлуком, рекао је да ће “председникова одлука повећати шансу за стабилност региона”! Ма хајде. Није Помпео ограничен како изгледа, већ није лако оправдавати потезе тако хировитог шефа какав је Трамп.

И тако, Америка је још једном демонстрирала своју велику приврженост међународном поретку заснованом на праву и правилима. Додуше, та приврженост високим начелима важи само онда када треба казнити неки другу, не баш пријатељску државу, о чему смо писали овде, али и други овде. Са друге стране, амерички савезници (или клијенти) смеју да прекрше међународно право без тешкоћа са америчке стране, па је тако Израелу дозвољено да анектира сиријску територију. Враћа се, изгледа, време, у коме су мале, слабе државе незаштићене од акција јачих. Или треба да нађу заштиту код других јаких држава, што нас враћа у стара времена. И онда ће Израелу и Америци неко други бити крив када се у блискоисточне послове мешају Иран или Турска, када арапске земље неће да признају Израел, када исламски тероризам јача и слично.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s