Да ли је суфицит добра ствар?

Министар финансија изјавио је да је буџетски суфицит у јануару био три пута већи од планираног. Тиме, свакако, рекламира владу чији је члан. Али, потребан је опрез пре него што му се упуте честитке.

Прво, није извесно да министарство располаже дефинитивним подацима за јануар, посебно о расходима, тако да вероватно ни његов “податак” није тачан. Ово тим пре што није навео никакве податке о приходима и расходима у милијардама динара, већ само оквиран и непроверљив однос. Затим, нико ван Министарства финансија (и евентуално ММФ-а) не зна колики је суфицит планиран за јануар, па синиша мали може да прича шта хоће, чак и нетачности без ризика да буде ухваћен у лажи.

Друго, можда је планиран мали суфицит, па да је и троструко већи занемарљив износ којим се не треба хвалити. Како рекосмо, није поменуо никакве износе, па не знамо о чему се ради.

Треће, суфуцит у буџету није сам по себи позитивна ствар. Уколико је изненађујући, као што овај јесте, очигледно се ради о погрешно планирању. Затим, вишак наплате, уколико је приличан, не треба спискати на плате и пензије, већ или вратити дугове или одмах припремити смањење пореза (и доприноса). Наплата дажбина већа од планиране узима новац не из благајне ММФ-а већ од грађана и привреде Србије, што је лоше како за потрошњу у земљи, тако и за виталност привреде. Србија није крава музара да је треба исцедити до максимума.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s