Како пропада политичка комбинаторика: Камеронов пример

Унутар британске конзервативне странке је све време британског боравка у ЕУ постојало снажно европскептичко крило, незадовољно положајем Британије. Уз то, у периоду 2012-2015. на популарности је јако добила Фериџова партија за независност, па је Дејвид Камерон, шеф и конзервативне странке и владе, изјавио да његова влада пристаје, под притиском, на референдум о изласку Британије из Европске уније. На изборима 2015. добио је већину и избора више није било: референдум је одржан. Прича делује логично: енглески џентлмент демократске оријентације пристаје на народну проверу британског чланства у ЕУ, па како народ каже.

Међутим, сада сазнајемо нешто што нисмо знали. Председник Европског савета Доналд Туск изнео је, или боље рећи одао, Камеронов прави план који је сазнао у међусобним разговорима:  према свим прогнозама резултата избора из 2015. за владу ће конзервативцима требати либерални демократи, а они ће, као велики Европљани, бити против референдума. И тако, по Камерону, и вук ће бити сит и јарићи на броју: он ће се борити за референдум, како је обећао, али ће га коалициони партнери минирати и – Велика Британија ће остати у ЕУ, што је он, у ствари, желео. Мала подла игра која је требала да задовољи евроскептике унутар странке и део јавности, али без већих државних последица.

Избори, пак, умеју да преваре човека: његова, конзервативна странка остварила је велику победу, док су либерални демократи катастрофално прошли, па је Камерон формирао једностраначку владу. Добро за странку, али мање добро за Камерона: либерални демократи више нису могли да спрече одлуку о референдуму и његов покварени план је пропао. Покушао је и да од ЕУ добије неке уступке пре референдума, али безуспешно. А исход референдума знамо.

Да морал и политика не иду заједно знамо, најмање, од Макијавелија.  Али, од једног енgлеског џентлмена очекивале би се боље процене и више вештине у реализацији. А опет: колико ли је генијалних планова и комбинација наших политичара пропало још бедније него овај Камеронов план.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s