Трамп-Си: само примирје

Од синоћне вечере кинеског председник Сија и америчког Трампа неки су очекивали, или бар прижељкивали, расплет замршеног трговинског чвора двеју земаља који прети светској економоји уколико се разукта у прави трговински рат. Међутим, до расплета није дошло, већ само до одлагања завршнице. У врло пријатељској атмосфери договорено је примирје на 90 дана, за које време ће нижи ешалони двеју страна напорно радити на разрешавању проблема који их муче. Најављено повећање америчких царина са 10 на 25% на амерички увоз из Кине вредан 200 милијарди долара, које су требало да ступе на снагу у јануару, одложено је за 90 дана од данас. За такав уступак САД су добиле од Кине обећање да ће „знатно повећати“ увоз из САД.

Ниједна страна таквим резултатом није постигла ништа нарочито. Кина је добила три месеца мира, али и чврсту обавезу да преговара са САД, а ове су добиле обећање о повећаном увозу америчке робе, што такође може бити краткорочно и лако обустављено. Штавише, Кину ово друго нимало неће коштати већ неког другог, на пример Бразил, пошто ће Кина купити више соје од САД, али мање од Бразила. Кина је давно предложила повећање  увоза из САД као начин решавања спора, али и као тест за питање да ли је дефицит трговинског биланса главни проблем. И није, што се дало очекивати. САД све више инситирају на трансферу америчке технологије у Кину као главном поблему, видећи наводне или стварне кинеске прекршаје, али и опасност за амерички технолошку, економску и политичку хегемонију за пар деценија. Када би само дефицит био у питању, две силе би се лако договориле. Али, верујем да је у питању покушај дављења Кине од стране САД, а то ће потрајати.

Економски преговори нису једини на списку америчко-кинеских размимоилажења. Спор око Јужнокинеског мора је озбиљан: Кинези су чврсти у ставу да је море њихово, а Американци да није и да смеју слободно да плове њиме. Тајван је следећи: Кина је ту најчвршћа у ставу да је Такван побуњени део њене територије, док Америка признаје кинески став о једној Кини и нема званичне односе са Тајваном, али и задржава право да му продаје оружје и да га брани војном силом уколико затреба. Онда Северна Кореја, где је Америци јако потребна кинеска помоћ, односно притисак на Кима да се оријентише на денуклеаризацију. Слично је са Ираном, где је Кина смањила куповине нафте како би одобровољила Трампа, али их, свакако, може нагло повећати и направити проблеме америчком плану гушења Ирана или само иранске политике. Све у свему, Кина и САД играју партију на више табли које су међусобно повезане, па су спремне на компромисе (попуштања) на једној зарад добитка на другој.

Треба додати да је у заједничком саопштењу са самита Г-20 (његово постојање у време Трампа је, чак, добар знак, и поред разводњености) истакнута потреба реформе Светске трговинске организације. Наравно, постоје дијаметралнио различити погледи о правцу којим би је требало реформисати. САД првенствено имају на уму далеко брже и строже санционисање тзв. нефер трговинске праксе где циљају на Кину, али не само на њу. Трамп већ одавно прети да ће, уколико се не усвоје ови захтеви, САД напустити СТО. Да би појачале своју позицију, САД минирају избор органа у СТО, па тиме све више блокирају њен рад. Европска унија, са друге стране, хоће да појача робусност СТО, одноно политику засновану на правилима, што би корисно било и против САД, које су под Трампом склоне унилатералним потезима, и против Кине. Земље у развоју желе што дуже да задрже повлашћени статус који имају због неразвијености, док развијени свет сматра да многе више нису неразвијене и да би их требало искључити из те групе. Све у свему, многи желе реформу СТО, али из различитих разлога, што гарантује дуготрајан процес усклађивања који лако може да заврши у ћорсокаку.

Био је то још један самит Г-20, са пуно лепих жеља и мало резултата.

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s