Трамп и трговински рат

Председник САД Доналд Трамп најавио је прекјуче увођење додатних царина на челик од 25% и алуминијум од 10%, са важношћу за све земље. Врло самоуверено, како му лежи, објавио је да је су „трговински ратови добри и лако се добијају“, помињући неименовану земљу са којом САД имају дефицит од 100 милијарди долара и коју је стога лако победити у трговинском рату.

У тој неименованој земљи лако је препознати Кину, али, гле чуда, Кина извози јако мало челика у САД, па је њено учешће у увозу САД само 3%! Трамп опет нешто не зна (или га не занима). А главни извозници челика у САД су амерички пријатељи, као Канада, Европска унија, Мексико, Јапан и Јужна Кореја, који нису са одушевљењем дочекали Трампову најаву: неки су већ обећали брзу и ефикасну одмазду.

Европљани са нескривеним задовољством чекају реализацију те идеје, јер верују да имају лек за републиканце: намера им је да заведу рестрикције на увоз из Америке производа који наглашено потичу из држава у којима владају републиканци, како би им отежали реизбор: сокове, Харлај Девидсоне, виски… Очигледна је намера да казне оне који ће озаконити нове царине, или, још вероватније, да их одговоре од озакоњења.

Очекивање Европљана да ће бити забавно засновано је на сличном искуству из 2002, са председником Џорџом Бушом млађим: и он је завео додатне царине на челик, а Европљани су применили исти метод селективних санкција, па су, на пример, ограничили увоз сокова од поморанџе, што је веома погодило Флориду у којој је председников млађи брат био гувернер. Убрзо је та царина проглашена привременом.

Да је протекционизам лош за онога ко га уводи економска наука зна већ два века, а политичари од велике кризе из 1929. године. Због тог знања политичари су се максимално уздржавали од примене протекционистичких мера током последње рецесије и тако, верује се, спречили још горе последице.

Додатне царине су јасно лоше: оне подижу цену челика на тржишту САД, што плаћају потрошачи, овде разне фирме из аутомобилске, авионске, грађевинске и сличне индустрије. На крају то заврши вишим ценама за купце аутомобила, трактора и станова, док ће већ умирућа и неефикасна америчка производња челика остварити екстра профит, боље рећи незаслужену ренту. Одмах су се, уз протест, јавили представници других грана привреде износећи бојазан да ће одмазда погодити њих. Још, извоз многих америчких производа постаће мање конкурентан на светском тржишту, на штету САД. Наравно, њујоршка берза је одмах оштро пала на Трампову најаву, јер пословни људи знају шта је шта.

Трамп је дошао на место председника са протекционистичким идејама. Свет се надао да Америке ипак неће поћи тим путем, било да је то била само предизборна парола, било да ће га саветници одговорити. До сада су успевали, али се сада отргао. Или је подлегао притиску челичног лобија или је, по старом, потражио идеју која му може, бар за тренутак, подићи рејтинг у одређеном делу бирачког тела. Што је за самог Трампа лоше, овим предлогом ће угрозити две ствари које су му до сада ишле у прилог: леп раст берзе и економски раст.

Свет се може надати да Трампов предлог о додатним царинама неће проћи у Конгресу. Али, уколико Трамп мисли озбиљно и уколико га републиканци подрже, свету предстоје тешки изазови. Од челика и сокова трговински рат може брзо ескалирати у много шири сукоб. Америчка надобудност – изражена ставом секретара за трговину Навара да нико неће смети да крене у одмазду јер је америчко тржиште највеће – свима иде на нерве и лако је могуће да остали реше да заједнички дају лекцију Америци на овом трговинском питању. А онда контра-реконтра и ко зна докле то може отићи.

 

One thought on “Трамп и трговински рат

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s